Sunday, 16 September 2012

mahkota wanita

assalamuallaikum...

lama gila rasa tak post pape kan?
yelah..lepas berhenti kerja hari tu terus raya.. pastu mestilah busy dengan raya pulak kan.. lepas tu kena buat persiapan pulak untuk continue study... huhu.. ni pon baru je lepas habis orentasi...

ermm.. kalau hari ni kita nak lari tajuk sikit boleh?
hari ni nak cerita pasal mahkota wanita..
jangan dok tanya apa mahkota wanita tu.. haipp...
rasanya semua pon tahu kan?

ok.. kita mesti selalu dengar dalam akhbar ke.. buletin ke berita ke..
mesti ada cerita pasal 'BUDAK PEREMPUAN KENA ROGOL DENGAN LELAKI YANG BARU KENAL SEMINGGU'.. pernah kan?
pernah terfikir tak kenapa benda ni boleh berlaku????
okey hasil survey2 aku dok pi tnya pendapat  and pengalam kawan2 or orang ramai dia kan..
bagi pendapat aku ni sebab kenpa pekara macam tu boleh berlaku..

antara ayat lelaki yang membuatkan perempuan terpujuk..

situasi 1
boy : awak buktikan cinta awak dekat saya boleh?
girl : nak buktikan macam mana? awak tak percaya saya ke?
boy : bukan saya tak percaya...tapi sebelum ni saya dah banyak kali kena tipu.. awak serahkan mahkota awk dekat saya.. itu tanda awak betul2 sayang saya.

ha! nampak tak permainan disitu.. konon lah perempuan tu menolak...

situasi 2
girl : habis kalau kita kena tangkap basah macam mana?
boy : tak kan punya.. saya tahulah cara dia macamana.. awak jangan takut...

then perempuan tu menolak lagi...

situasi 3
girl : kalau saya mengandung macam mana?
boy : saya akan bertanggungjawab.. kalau awak tak mengandung pon saya akan berjumpa dengan mak ayah awak untuk melamar awak jadi isteri saya lepas awak buktikan cinta awak dekat saya.. itu janji saya... percaya lah saya...

then mesti perempuan tu akan senyap berfikir.. mungkin hati dah berbelah bahagi..

boy : lepas awak buktikan cinta awak.. saya pulak akan buktikan cinta saya.. saya akan jaga awak baik2.. saya akan setia dengan awak.. sebab saya rasa awak lah jodoh saya..
girl : klu awak percaya saya jodoh awak..kenapa nak perlukan saya buktikan.. saya memang akan setia dengan awk..
boy: kan saya dah cakap saya banyak kali kena tipu sebelum ni.. saya minta awak sekali je.. untuk buktikan sahaja..

then perempuan mestikan akan uji lelaki dengan soalan ni

girl : kalau saya tak nak?
boy : saya tak boleh nak buat apa lah.. kita terpaksa berpisah lah..
girl : ala tapi saya sayang awak..
boy : kalau awak sayang saya awak akan ikut cakap saya..buktikan cinta awak..

ok lepas ni.. dia ada dua kesudahan..

1. jika perempuan ni punyai iman yg lemah.. tak ingat langsung pasal mak ayah and tak kesah conteng arang kat muka mak ayah... sanggup hadapi azab allah.. tak heran akan larangan allah.. ambil xkesah tentang dosa zina.. perempuan tu akan serahkan mahkota dia.. saat ini syaitan akan bersorak riang..

boy : ko ni memang bodoh.. senang je aku dapat mahkota ko tu.. memang tak lah aku nak buat bini.. nanati senang2 jugak ko bg dekat orang lain..
girl : tapi awak dh janji nak lamar saya..
boy : siapa suruh ko percaya janji2 kosong aku tu.. aku cuma nak rasa mahkota ko jelah.. bye..bye..

sadiskan pengakhiran ni.. jom tengok pengakhiran kedua..

 2. kalau perempuan tu ada iman yg kuat.. ingat mak ayah yang berhempas pulas besarkan dia.. and ingat allah.. dan larangan allah..ingat dosa zina dan balasan zina..

girl : saya tak dapat tunaikan kehendak awak tu.. saya sayang pencipta saya dan mak ayah saya..
boy : kalau macam tu kita terpaksa berpisah lah..
girl : ok.. saya percaya allah dah tetapkan jodoh saya..  kalaupon awak tinggalkan saya pasti ada lelaki lebih baik untuk saya.. selamat tinggal romeo..

ha sweet kan ending ni... :)

. ingat! lelaki yang betul2 nak kan kita tak akan minta kita serahkan mahkota kita.. malah dia akan sama2 menjaga mahkota tu...

ingat jaga lah mahkota kita.. simpan lah and jagalah ia.. untuk yg halal (suami) kita..

ok daa...


Wednesday, 15 August 2012

Sentap hati taw...

assammualaikum...semalam aku pergi bazar ramadhan dengan family.. saja cuci mata.. huhuhu.. bukan nak beli papepon.. then jalan2 lah dalam bazar penuh sesak tu.. nampak sorang brader ni duduk tepi baju besar sangat2.. dia dok jerit2 "mai abg mai  akk masuk tgok baju.. boleh cuba.."aku pon jalan jalan je lah depan dia smbil usha baju kurung cantik..sekali dia sambung cakap " ha! akk baju purple (merujuk pada aku)" aku pon pandang dia sambil tersenyum n mgeleng tanda "xp sy xnk beli" lepas tu di sambumg mari beli baju besar ni".. muka aku terus berubah pandang lain.. korang bayangkan dia suruh aku beli baju yang memang gabak besar. lpas tu jerit depan org ramai kan. malu gila aku time tu..ye aku taw aku mmg berbadan besar tp sensitive lah sikit aku perempuan kot. klu ada lelaki lain dgr pndng aku then senyum sinis. :-(  mak aku yang follow belakang aku terus sound mamat tu.. terus hilang mood aku.. kalau ye pon nk berniaga xpayah lah usik or mention sape2. aku hairan kenapa org selalu usik and jadikan org macam kita bahan ejekan or gurauan..   :-(

Monday, 13 August 2012

tu diaaa......

assalammualaikum...
hari tu.. lama dah... tengah tweet2..
then jumpa satu tweet yg buat aku tersenyum...
apa dia?
apa dia?

ni dia...

tengok! 90 peratus taw... bukan sikit2 tu..
so lepas ni tak de sebab untuk kita sedih2 lagi okey..
jadikan lah kita sebahagian drpd 90% tu
yg 10 peratus tu...
ayuh think positive join kami dia 90% terus jadiakan 100% org gemuk gembira
smile always :)

Tuesday, 31 July 2012

itu dinamakan low confident

assalammualaikumm....
.korang pernah rasa low confident tak??
 dengan tubuh badan yang comel ni mesti jadi penghalang bagi korang untuk melakukan something kan? kan? kan? (kalau betul sila angguk banyak kali.. hehe)..

antara situasi yang  buat korang low confident ;

 (1) *kawan*
dara: eh!kelas kita ada budak baru lah jom tegur jom!
minah: ala.. budak baru  tu cantik, putih, kurus, gojess boom kebabomm.. tak kan dia nak kawan dengan aku :-(
dara: -_-

 (2) *percintaan*
minah: eh! aku dah lama betuk minat ujang tu @_@
dara: la..  awat pendam lama2 pi sana habaq kat dia ko suka dia..
minah: tak nak la.. aku mana layak untuk dia, dia hensem, kurus.. nak ke dia orang macam aku ni.. :-(
dara: -_-

(3) *bergaya*
dara: eh baju ni cantik! cepat beli boleh lah bergaya pergi function tu nanti
minah: ala orang macam aku ni pakai apa pon tetap tak nampak cantik
dara: -_-

(4) *beli baju*
minah masuk kedai baju
penjual: yea boleh saya bantu. adik nak beli baju apa? saiz bape?
minah: senyum.geleng kepala terus keluar kedai
penjual:-_-


antara empat2 situasi ni korang pernah buat yang mana?huhuh aku? mestilah aku pernah buat salah satu darinya.. hahaha... biasa lah tu..
tapi apa pon korang kena kuatkan semangat and bulid confident dalam diri korang. saiz badan buka penghalang untuk korang berjaya. ingat! kita semua sama..
tujelah kot nasihat dari aku. aku pon bukan terer sangat. tapi aku respect gila dekat org yang mempunyai tubuh badan yang besar tapi mempunyai confident yang tinggi... diaorg tak kisah apa orang nak cakap..
itu lah BAGUS!



Saturday, 28 July 2012

siapa debab?

assammualaikum...  siapa debab? kau? aku? huhuhu  entry ni bukan nak tuduh siapa debab. tapi nak terangkan... siapakah tuan punyer blog ni???? dah la tak de gambar.. bahagian profile pon tak lengkap kan? huh!... eh! eh! jgn lah marah cik abang dan cik akk..  tak comel lah macam ni... huhuhu... sebernarnyerrr... blog ni aku buat dgn counter  exspress.. bila timbul  idea tu trus laju2 buat blog.. lepas tu terus gelojoh-gelojoh buat entry pertama... huhuhu...sampai lupa nak isi bahagian prifile tu kan... dasat tak aku.. huhuhu..and untuk bahagian gambar tu aku memang tak dapat nak tunjuk.. minta maaf la yea..  sebab niat sebenar aku memang nak sorok kan identiti aku... ok lah nak cakap tu jer untuk hari ni... :-)

Friday, 27 July 2012

cinta ditolak (part 2)

assalammualaikum...  mari kita sambung cerita yang tertanguh semalam (padahal sengaja ditangguhkan) kehkeh.. ok lepas aku dh bg no telepon aku kat dia aku terus marathon jalan laju tanpa menoleh kebelakang lagi..  terus laju2 pergi kedai kawan aku sambil buat muka bangga tunjuk barang yang aku beli tadi.. kawan aku terus buat muka terkejut beruk (sikit lagi nak jadi beruk) sambil tanya dah bagi.. aku angguk2 kepala sambil tersenyum simpul mnunduk kan kepala.. hahaha.. then dia talu aku dengan macam2 soalan. sambil aku rancak mjawab soalan dia aku rasa gelimat dlm poket aku.. yea ada msg masuk.. terus jantung aku beedegup dengan laju bagai kompang dipalu.. aku bukak msg tu... yae seperti dijangkakan dia msg aku.. dia tnya aku sape.. saat tu aku ase aku dah bertukar jadi rama2 melayang2 terbang.. kehkehkeh.. then sejak tu kitaorg pon berbalas msg and start calling2.. dia ada ckp btol ke aku suka dia.. sbb diapon suka aku.. saat tu aku rasa mungkin dialah lelaki yang boleh terima aku seadanya.. dia pernah tanya kenapa aku gemok. mkn bnyk ke?time tu aku dh sentap sikit.. aku ckp itu isu sensitif bg aku.. dia ckp oklah dia xkisah pon aku gemok ke apa.. sampai lah satu hari dia bg msg dekat aku cakap "terima kasih sebab aku menyayangi dia.. tp dia xboleh terima aku sebab aku gemok.. tp dia nk carik awek baik macam aku..( aku taw tu nak sedapkan hati aku je) time tu hanya tuhan taw sedihnya hati aku.. diam2 aku nages..  aku nages bukan sebab aku ditolak.. tp sebab aku ditolak kerana fizikal aku.. wuwuuu.. lpas tu dia kol dia tnya aku marah ke? aku cakap tak. dia tnya lagi nages ke? aku ckp tak.. tp time tu air mata aku dh macam air terjun ulu bendul dah.. kehkeh.. aku kasi adjust suara aku biar tak ketara sgt.. and skang bila jumpa dia aku rasa ganjal gila... lps tu aku jadi mcm low confident sekejap.. tp slow2 aku build confident aku balik... pape pon hidup perlu diteruskan..ramai lagi orang lain yang sayang aku... peace yaww.. :-) tamat...

Thursday, 26 July 2012

cinta ditolak..(part 1)

assalammualaikum....  puasa hari ni macam mana? ok? hehe pjam celik pejam celik dah masuk puasa ke 7 kan.. xsabar nak raya.. hehehe.. semalam aku ada nk cerita satu story kn? ok mari kita mulakan penceritaan sekarang.. sila ambil perhatian yea..AMARAN!!! entry ni banyak mengandungi pengunaan bahasa yang skema.. hohoho.. jangan mual yea .. huhuh  lepas aku menamatkan diploma aku, aku kerja sementara dekat giant sbgai salesgirl.. jual tudung.. pejalanan daripada kedai aku ke toilet aku akan lalu depan kedai buah.. so bila tiap2 hari dok ulang alik ke toilet, aku dpt merasakan kelainan hati aku.. (ayat tak boleh blah). yes!hati aku terpikat dgn sorang bdk ni.. sejak hari tu aku selalu la gak curik2 pandang dkt dia.. lama2 dia pon perasaan aku asyek pandang dia.. so kitaorang pon start salin pandang memandanh.. awww romantik gitew.. sekali sekala kitairang akan berbalas senyum and angkat2 kening..  kembang kempis hati aku time tu.. aku ada citer perasaan ni dgn  member aku.. mmber aku suruh aku berterus terang dgn dia.. tapi aku tak nak.. aku malu.. aku cakap ngan member aku.. aku tak layak untuk dia.. yelah aku gemok.. bdk tu kurus.. nanti dia tak terima aku camner? member aku suruh mintak no telefon dia.. aku pikir aku nk tp aku takut dia tak nak kasi.. tak ke malu aku nanti...klu dia tak kasi aku ada 2pilihan je (1) buat2 pengsan dekat situ or (2) terus buat jadi gila.. hahaha.. untuk cover malu.. then satu hari aku dapat semangat dari mana tah.. aku beli barang dkt dia. then mana bg duit nak bayar tu aku selitkan sekali dengan no telefon aku.. time tu hanya Allah taw malu aku cmner.. sampai gigil2 tangan aku..lepas tu korang nak taw wpa jadi? dia kol aku ke tak? kitaorg berhubung ke tak ? hehehe kita sambung next entry eh...  tunggu taw..