Tuesday, 31 July 2012

itu dinamakan low confident

assalammualaikumm....
.korang pernah rasa low confident tak??
 dengan tubuh badan yang comel ni mesti jadi penghalang bagi korang untuk melakukan something kan? kan? kan? (kalau betul sila angguk banyak kali.. hehe)..

antara situasi yang  buat korang low confident ;

 (1) *kawan*
dara: eh!kelas kita ada budak baru lah jom tegur jom!
minah: ala.. budak baru  tu cantik, putih, kurus, gojess boom kebabomm.. tak kan dia nak kawan dengan aku :-(
dara: -_-

 (2) *percintaan*
minah: eh! aku dah lama betuk minat ujang tu @_@
dara: la..  awat pendam lama2 pi sana habaq kat dia ko suka dia..
minah: tak nak la.. aku mana layak untuk dia, dia hensem, kurus.. nak ke dia orang macam aku ni.. :-(
dara: -_-

(3) *bergaya*
dara: eh baju ni cantik! cepat beli boleh lah bergaya pergi function tu nanti
minah: ala orang macam aku ni pakai apa pon tetap tak nampak cantik
dara: -_-

(4) *beli baju*
minah masuk kedai baju
penjual: yea boleh saya bantu. adik nak beli baju apa? saiz bape?
minah: senyum.geleng kepala terus keluar kedai
penjual:-_-


antara empat2 situasi ni korang pernah buat yang mana?huhuh aku? mestilah aku pernah buat salah satu darinya.. hahaha... biasa lah tu..
tapi apa pon korang kena kuatkan semangat and bulid confident dalam diri korang. saiz badan buka penghalang untuk korang berjaya. ingat! kita semua sama..
tujelah kot nasihat dari aku. aku pon bukan terer sangat. tapi aku respect gila dekat org yang mempunyai tubuh badan yang besar tapi mempunyai confident yang tinggi... diaorg tak kisah apa orang nak cakap..
itu lah BAGUS!



Saturday, 28 July 2012

siapa debab?

assammualaikum...  siapa debab? kau? aku? huhuhu  entry ni bukan nak tuduh siapa debab. tapi nak terangkan... siapakah tuan punyer blog ni???? dah la tak de gambar.. bahagian profile pon tak lengkap kan? huh!... eh! eh! jgn lah marah cik abang dan cik akk..  tak comel lah macam ni... huhuhu... sebernarnyerrr... blog ni aku buat dgn counter  exspress.. bila timbul  idea tu trus laju2 buat blog.. lepas tu terus gelojoh-gelojoh buat entry pertama... huhuhu...sampai lupa nak isi bahagian prifile tu kan... dasat tak aku.. huhuhu..and untuk bahagian gambar tu aku memang tak dapat nak tunjuk.. minta maaf la yea..  sebab niat sebenar aku memang nak sorok kan identiti aku... ok lah nak cakap tu jer untuk hari ni... :-)

Friday, 27 July 2012

cinta ditolak (part 2)

assalammualaikum...  mari kita sambung cerita yang tertanguh semalam (padahal sengaja ditangguhkan) kehkeh.. ok lepas aku dh bg no telepon aku kat dia aku terus marathon jalan laju tanpa menoleh kebelakang lagi..  terus laju2 pergi kedai kawan aku sambil buat muka bangga tunjuk barang yang aku beli tadi.. kawan aku terus buat muka terkejut beruk (sikit lagi nak jadi beruk) sambil tanya dah bagi.. aku angguk2 kepala sambil tersenyum simpul mnunduk kan kepala.. hahaha.. then dia talu aku dengan macam2 soalan. sambil aku rancak mjawab soalan dia aku rasa gelimat dlm poket aku.. yea ada msg masuk.. terus jantung aku beedegup dengan laju bagai kompang dipalu.. aku bukak msg tu... yae seperti dijangkakan dia msg aku.. dia tnya aku sape.. saat tu aku ase aku dah bertukar jadi rama2 melayang2 terbang.. kehkehkeh.. then sejak tu kitaorg pon berbalas msg and start calling2.. dia ada ckp btol ke aku suka dia.. sbb diapon suka aku.. saat tu aku rasa mungkin dialah lelaki yang boleh terima aku seadanya.. dia pernah tanya kenapa aku gemok. mkn bnyk ke?time tu aku dh sentap sikit.. aku ckp itu isu sensitif bg aku.. dia ckp oklah dia xkisah pon aku gemok ke apa.. sampai lah satu hari dia bg msg dekat aku cakap "terima kasih sebab aku menyayangi dia.. tp dia xboleh terima aku sebab aku gemok.. tp dia nk carik awek baik macam aku..( aku taw tu nak sedapkan hati aku je) time tu hanya tuhan taw sedihnya hati aku.. diam2 aku nages..  aku nages bukan sebab aku ditolak.. tp sebab aku ditolak kerana fizikal aku.. wuwuuu.. lpas tu dia kol dia tnya aku marah ke? aku cakap tak. dia tnya lagi nages ke? aku ckp tak.. tp time tu air mata aku dh macam air terjun ulu bendul dah.. kehkeh.. aku kasi adjust suara aku biar tak ketara sgt.. and skang bila jumpa dia aku rasa ganjal gila... lps tu aku jadi mcm low confident sekejap.. tp slow2 aku build confident aku balik... pape pon hidup perlu diteruskan..ramai lagi orang lain yang sayang aku... peace yaww.. :-) tamat...

Thursday, 26 July 2012

cinta ditolak..(part 1)

assalammualaikum....  puasa hari ni macam mana? ok? hehe pjam celik pejam celik dah masuk puasa ke 7 kan.. xsabar nak raya.. hehehe.. semalam aku ada nk cerita satu story kn? ok mari kita mulakan penceritaan sekarang.. sila ambil perhatian yea..AMARAN!!! entry ni banyak mengandungi pengunaan bahasa yang skema.. hohoho.. jangan mual yea .. huhuh  lepas aku menamatkan diploma aku, aku kerja sementara dekat giant sbgai salesgirl.. jual tudung.. pejalanan daripada kedai aku ke toilet aku akan lalu depan kedai buah.. so bila tiap2 hari dok ulang alik ke toilet, aku dpt merasakan kelainan hati aku.. (ayat tak boleh blah). yes!hati aku terpikat dgn sorang bdk ni.. sejak hari tu aku selalu la gak curik2 pandang dkt dia.. lama2 dia pon perasaan aku asyek pandang dia.. so kitaorang pon start salin pandang memandanh.. awww romantik gitew.. sekali sekala kitairang akan berbalas senyum and angkat2 kening..  kembang kempis hati aku time tu.. aku ada citer perasaan ni dgn  member aku.. mmber aku suruh aku berterus terang dgn dia.. tapi aku tak nak.. aku malu.. aku cakap ngan member aku.. aku tak layak untuk dia.. yelah aku gemok.. bdk tu kurus.. nanti dia tak terima aku camner? member aku suruh mintak no telefon dia.. aku pikir aku nk tp aku takut dia tak nak kasi.. tak ke malu aku nanti...klu dia tak kasi aku ada 2pilihan je (1) buat2 pengsan dekat situ or (2) terus buat jadi gila.. hahaha.. untuk cover malu.. then satu hari aku dapat semangat dari mana tah.. aku beli barang dkt dia. then mana bg duit nak bayar tu aku selitkan sekali dengan no telefon aku.. time tu hanya Allah taw malu aku cmner.. sampai gigil2 tangan aku..lepas tu korang nak taw wpa jadi? dia kol aku ke tak? kitaorg berhubung ke tak ? hehehe kita sambung next entry eh...  tunggu taw..

Tuesday, 24 July 2012

down

assalammualaikum... morning... skang aku aku kt tmpt kje... bosan jgn ckp lh.. so keadaan bosan ni membuat aku berfikir sesuatu sekali gus membuat aku rasa down sgt....  aku cuma terfikir. knpe org mcm kita selalu tersisih? tidak dihargai?? dan tidak dihiraukan.. walaupon bersaiz besar tp kita still punya hati dan perasaan kn? kita ingin juga disayangi, dihargai, dihormati...urm... sgt terkilan dgn perangai segelintir manusia yang tidak peka dgn perasaan orang sekeliling.. pernah tengok citer horeey hoorey? aku menangis kot tgok cter tu.. sbb aku dpt rasa apa yg heroin tu rasa... wuwuwuu... hati aku terdetik juga.. ada ke lelaki mcm hero tu yang mencintai tanpa memnitik beratkan paras rupa..  kadang2 aku rasa itu hnya sebuah cerita.. bukan dunia reality.. sebab apa aku ckp mcm tu? sbb aku ada pengalaman... nnt next entry aki citer lg ye pengalaman aku tu... ok? :-)

baju raya saiz XL

assalammualaikum...
sedar tak sedar kita dh masuk puasa ke 4 kan... cepat masa berlalu... nanti sedar tak sedar kita dah raye...hihihi...
ha! dh start buat persiapan raya? aku dh beli baju raya.. cakap pasal baju. aku nk cter satu masalah yang selalu dihadapi oleh orang yang bersaiz besar macam  aku ni kan...
yelah tak semua kedai menjual saiz plus. sama lah macam aku.. dah 3 hari carik baju raya.. tak dapat2 jugak.. masalah dia sebab tak de saiz aku...
bila nmpk baju yg dah berkenan dek hati tanya jurujual saiz baju tu msti stop smpai L kan?
kalau ada XL pon bila test mesti XL dia mcm L.. XL dia kecik.. urmmm...
time tu mmg down sgt.. rasa macam kecewa gila...
kalau jumpa baju saiz besar pon mesti tak cantik pastu harga pon mahal gila...
dia igt org saiz besar ni sume kaya2 ke... student mcm aku ni lagi la x mampu nk bali baju mahal2..
penyudahnya.. redho je dgn baju tak cantik..
masa tu mmg rasa kecik hati sgt kan.. rasa yg pereka baju ni tak adil...huhuhu
ada ketika aku rasa mcm nak bukak business jual baju untuk org saiz besar kan?
masa tu telan air liur je tgok baju kecik2 yg cntik...wuwuuuu...

tapi alhamdulillah tadi aku jumpa jugak baju berkenan dek hati and yg paling penting muat! harga pon boleh tahan la... :)

korang pernah tak alami apa aku alami ni.. meh kongsi2 siket.. :)






Monday, 23 July 2012

debab new here..

assalammualaikum...

ehem! kita bg mukadimah dulu ea..
wujudnya blog ni bukan untuk meniru sesiapa.. dan bukan juga menyindir sesiapa...
yup.. seperti tajuk or nama blog ni.. mesti boleh agak empunya blog dia mcm mana kan?
yes! saya debab @ comel @ gempal... or bahasa paling mudah gemok...

blog ni just untuk menceritakan kehidupan seorang gadis yang memiliki badan gempal.. suka duka pejalanan kehidupan nyer..
bukan! ini bukan bermaksud aku xbersyukur dgn apa yg Allah kurniakan... alhamdulillah aku cukup sifat Allah ciptakan... tp yelah sekadar berkongsi pendapat.. cerita... dan pengalaman...

mungkin boleh membantu awk2 memahami lebih dalam tentang perasaan gadis chubby ni... heheh
tu jelah kot untuk intro blog ni... :)